Umów się na wizytę

tel.: 724 587 680

e-mail: poradnia@sfera-zdrowia.pl

Start Catering dietetyczny Rodzaje diet Dieta oczyszczająca

Dieta oczyszczająca: owocowo – warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

Celem diety jest rewitalizacja, czyli odnowa biologiczna organizmu. Aby ten cel osiągnąć, konieczne jest oczyszczenie organizmu. Podstawą działania diety owocowo - warzywnej jest wewnętrzne odżywianie, polegające na stopniowym zużywaniu chorych, zdegenerowanych komórek oraz zapasów tszuszczu. Równocześnie nastąpuje regeneracja młodych, zdrowych komórek, co wiąże się z przywróceniem sił witalnych i odmłodzeniem organizmu. Dieta warzywno-owocowa trwa ok. 2-6 tygodni.

Doktor Ewa Dąbrowska zachęca, by dietę powtarzać co jakiś czas, w zależności od potrzeb organizmu. Wraz ze szkodliwym, przemysłowo przetwarzanym pożywieniem, do naszego organizmu przenikają toksyny (trucizny), które odkładają się w komórkach i tkankach. Powodują one zaburzenia w funkcjonowaniu wątroby, serca, systemu immunologicznego oraz wywołują choroby takie jak: cukrzyca, alergie, miażdżyca etc. Toksyny odpowiedzialne są również za poczucie chronicznego zmęczenia, za nadwagę, przedwczesne starzenie się itp.

Kuracja oczyszczająca polega na czasowym wstrzymaniu się od spożywania pokarmów bogatobiałkowych, bogatotłuszczowych oraz bogatowęglowodanowych. Podstawą diety owocowo-warzywnej jest spożywanie trzech posiłków dziennie, składających się z warzyw surowych i gotowanych, zup warzywnych, owoców i soków. Brak uczucia głodu powodują kwasy tłuszczowe, które przenikają do przewodu pokarmowego.

Pierwsze dni stosowania przynoszą skutki uboczne w postaci: osłabienia, uczucia głodu, bólów głowy, uczucia chłodu. Po 3 - 4 dniach wszelkie dolegliwości ustępują. Zwiększa się tolerancja wysiłku, pojawia się lepszy sen, pogodniejszy nastrój i zanikają wszelkiego rodzaju bóle, przebarwienia skóry, obrzęki, poprawia się ukrwienie całego organizmu.

Dieta owocowo-warzywna dostarcza zaledwie 400 - 600 kcal co pozwala na szybką utratę masy ciała, ale ma też skutki lecznicze w wielu chorobach.

W trakcie trwania diety nie należy pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu ani palić papierosów

Dieta oczyszczająca powoduje wydalanie nadmiaru wody co związane jest z pozbyciem się obrzęków, usuwanie złogów tłuszczu, a także nadmiaru kwasu moczowego, likwidowanie zwyrodniałych tkanek i ognisk zapalnych, będących przyczyną bólu.

Skutkiem stosowania diety owocowo warzywnej są:
  • obniżenie cholesterolu i poziomu ob
  • zmniejszenie poziomu toksyn i wolnych rodników w organizmie
  • poprawienie ukrwienia organizmu
  • ustępowanie objawów wielu chorób
  • zmniejszenie masy ciała, lecz po kuracji wyjściowa masa powraca. W związku z tym zalecane jest przejście na dietę strukturalną pozbycia się efektu jo-jo.
Wskazania do stosowania diety warzywno-owocowej
  • w celach profilaktycznych
  • zaburzenia czynnościowe (zgaga, nerwica, zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego)
  • zaburzenia metabolizmu (ciśnienie, cukrzyca na lekach, wysoki cholesterol, miażdżyca serca i naczyń, skaza moczowa, kamica nerkowa zakrzepy)
  • choroby zwyrodnieniowe (zwyrodnienie stawów, łuszczyca, otłuszczenie wątroby, wrzody żołądka, paradontoza, zaćma, nieżyt jelit)
  • defekty odporności immunologicznej (astma, nawracające infekcje, przewlekłe zapalenie wątroby, reumatoidalne zapalenia stawów)
Przeciwwskazania do stosowania diety warzywno-owocowej
  • cukrzyca na insulinie
  • niedoczynność nadnerczy
  • ostra porfiria
  • nadczynność tarczycy
  • depresja
  • okres ciąży i karmienia
  • dzieci
  • gruźlica
  • zaawansowane choroby nowotworowe
  • zaawansowana niewydolność nerek, serca, wątroby
  • stany po przeszczepach narządów
  • stany bezpośrednio przed i pooperacyjne.